Benodigdheden pizza recept:
Met dit recept kunt u deeg maken voor zes pizzabodems. U heeft nodig:
- 1.5 kg bloem 00
- 7 g gist
- 40 g zout
- 0,8 l water (lauw)
- 2 eetlepels olijfolie
- Halve eetlepel rietsuiker
Bereiding deeg pizzabodem
- Doe het water lauw warm, het zout, rietsuiker en de gist en 10% van de bloem in een grote kom. Roer dit goed.
- Voeg gedurende 10 minuten de rest van de bloem toe terwijl u het beslag met de handen kneedt, totdat het deeg zacht en elastisch aanvoelt doe er olijfolie bij.
- Laat het 2 uur bij circa 25°C rijzen onder een vochtige doek.
- Verdeel het deeg in 6 stukken van elk 250 gram en kneed er ‘broodjes’ van (van boven bol met een platte bodem).
- Doe ze in een plastic (bewaar)doos en laat ze 6 uur lang (voor de tweede keer) rijzen bij circa 25°C.
- Nog 6 uur later zijn ze klaar voor het bakken van de pizzabodems.
- U kunt de deegbollen ook afdekken met huishoudfolie en ze 24 uur in de koelkast bewaren.
Voorverwarmen van de Big Green Egg tot 320°C
- Vul de Big Green Egg voor driekwart met houtskool.
- Zet de luchttoevoerschuif onderin open en laat de schoorsteen volledig vrij.
- Verdeel 3 aanmaakblokjes van Big Green Egg over de houtskool en steek ze aan.
- Plaats de margrietschijf op de schoorsteen wanneer de houtskool flink gloeit.
- Zet de luchttoevoer onderin en de margrietschijf op de schoorsteen volledig open.
- Leg de Plate Setter* met de pootjes omhoog op de vuurring en leg het rooster hierop.
- Verwarm de Big Green Egg in ongeveer 45 minuten tot zo’n 320°C.
- Leg 10 minuten voordat u de pizza(‘s) gaat bakken de pizzasteen (Flat Baking Stone) op het rooster.
Geniet van heerlijke krokante pizzabodems die u zelf gemaakt hebt!
Benieuwd wat er nog meer mogelijk is met een Big Green Egg barbecue? Bezoek dan eens een van onze interactieve Big Green Egg workshops!